Masz chwilę? To wystarczy, żeby stworzyć wyraziste pesto bazyliowe. Kilka składników, szybki blend i masz sos, który wyniesie Twoje dania na wyższy poziom. Smakowite pesto sprawi, że goście zzielenieją z zazdrości, widząc Twoje kulinarne umiejętności.
Filmik z przygotowania dania znajdziesz na YouTube – kliknij tutaj.
Składniki:
Świeża bazylia – 1 garść
Czosnek – 2 ząbki
Orzechy nerkowca – 40 g
Kapary – 1 łyżeczka
Oliwa z oliwek – 30 ml
Śmietanka roślinna 15 % – 15 ml
Sól – 0,5 łyżeczki
Pieprz cytrynowy – 0,5 łyżeczki
Przepis:
- Orzechy nerkowca namocz w wodzie przez kilka godzin.
- Następnie wszystkie składniki na pesto wrzuć do blendera i zblenduj na gładką masę.
Porady:
- Jeśli chcesz skrócić czas moczenia orzechów, możesz zalać je gorącą wodą.
- Masz pod ręką smakowity wegański parmezan lub płatki drożdżowe nieaktywne? Obie opcje świetnie sprawdzą się w tym przepisie.
- Dodaj więcej lub mniej oliwy z oliwek, w zależności od tego czy chcesz uzyskać rzadszą, czy gęstszą konsystencję pesto.