Pieczona dynia na kremie z tofu to danie, które pasuje do wyrafinowanych restauracji, ale z tym przepisem zrobisz je bez problemu w domowym zaciszu. Gdy wrzucisz dynię do piekarnika, zapach rozprzestrzeni się po mieszkaniu szybciej niż plotki na osiedlu o tym skąd sąsiad miał pieniądze na nowe auto. Każdy kawałek tego dania to smakowita pułapka, która otuli Cie lepiej niż ciepły kocyk, ale przecież marzysz żeby w nią wpaść, prawda?
Składniki:
Dynia piżmowa – 1 szt
Papryka -1 szt
Cebula – 1 szt
Oliwa – 30 ml
Krem:
Tofu naturalne – 180 g
Roślinna śmietanka 18 % – 50 ml
Czosnek – 3 ząbki
Przyprawy:
Pieprz cytrynowy – 0,5 łyżeczki
Papryka wędzona – 0,5 łyżeczki
Togarashi – 0,5 łyżeczki
Kucharek – 0,5 łyżeczki
Przepis:
- Natnij dynię w stylu ziemniaków hasselback, a paprykę i cebulę pokrój na mniejsze kawałki. Polej warzywa oliwą oraz 3/4 przygotowanych przypraw.
- Umieść warzywa w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni i piecz przez około godzinę. Na 30 minut przed końcem pieczenia dodaj ząbki czosnku posmarowane oliwą.
- W blenderze umieść tofu, dodaj śmietankę, resztę przypraw i upieczony czosnek. Zblenduj wszystko na gładką masę.
- Na talerzu rozsmaruj warstwę kremu, a na niej ułóż dynię i pozostałe warzywa.
Porady:
- Jeśli nie dorwiesz wegańskiej śmietanki, to możesz zastąpić ją mlekiem roślinnym (30 ml) i oliwą z oliwek (20 ml).
- Do gotowej dyni idealnie pasuje krem balsamiczny.
- Danie świetnie się sprawdzi razem z ryżem, kaszą czy chrupiąca grzanką.