Pieczony Kalafior na Kremowym Puree

15 lutego, 2025

Filmik z przygotowania dania znajdziesz na YouTube – kliknij tutaj.

Składniki na 2 porcje:

Główka kalafiora – 1 szt

Marynata:
Togarashi – 1 łyżeczka
Pieprz ziołowy – 1 łyżeczka
Czosnek – 2 ząbki
Oliwa z oliwek – 15 ml
Syrop z agawy – 10 ml

Puree:
Ziemniaki – 0,5 kg
Roślinne masło – 2 łyżeczki
Sól – do smaku
Pieprz – do smaku
Natka pietruszki – mały pęczek

Przepis:

  1. Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj.
  2. Wymieszaj wszystkie składniki na marynatę.
  3. Oczyść kalafior, posmaruj go marynatą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz przez około 45–60 minut, aż będzie miękki i lekko zarumieniony.
  4. Natkę pietruszki drobno posiekaj.
  5. Po ugotowaniu ziemniaki odcedź, dopraw solą i pieprzem, dodaj masło i natkę, a następnie rozgnieć na gładkie puree.
  6. Gotowy kalafior wyjmij z piekarnika i przekrój na pół.
  7. Na talerzu ułóż puree, na wierzchu połóż kalafiora, polej odrobiną syropu z agawy i posyp natką pietruszki.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Copyright © 2017-2024 wegang