Filmik z przygotowania dania znajdziesz na YouTube – kliknij tutaj.
Składniki na 2 porcje:
Główka kalafiora – 1 szt
Marynata:
Togarashi – 1 łyżeczka
Pieprz ziołowy – 1 łyżeczka
Czosnek – 2 ząbki
Oliwa z oliwek – 15 ml
Syrop z agawy – 10 ml
Puree:
Ziemniaki – 0,5 kg
Roślinne masło – 2 łyżeczki
Sól – do smaku
Pieprz – do smaku
Natka pietruszki – mały pęczek
Przepis:
- Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj.
- Wymieszaj wszystkie składniki na marynatę.
- Oczyść kalafior, posmaruj go marynatą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz przez około 45–60 minut, aż będzie miękki i lekko zarumieniony.
- Natkę pietruszki drobno posiekaj.
- Po ugotowaniu ziemniaki odcedź, dopraw solą i pieprzem, dodaj masło i natkę, a następnie rozgnieć na gładkie puree.
- Gotowy kalafior wyjmij z piekarnika i przekrój na pół.
- Na talerzu ułóż puree, na wierzchu połóż kalafiora, polej odrobiną syropu z agawy i posyp natką pietruszki.

