Sałatka Jarzynowa z Pieczonych Warzyw

24 grudnia, 2024

Filmik z przygotowania dania znajdziesz na YouTube – kliknij tutaj.

Składniki:

Merchew – 2 szt
Ziemniaki – 4 szt
Seler korzeń – 1/4 szt
Pietruszka korzeń – 1 szt
Ogórek kiszony lub konserwowy – 3 szt
Groszek konserwowy – 0,5 puszki
Kukurydza konserwowa – 0,5 puszki
Roślinny majonez – 2 łyżki
Musztarda – 1 łyżka
Koperek pęczek
Czarna sól (kala namak) – 1 płaska łyżeczka
Pieprz – 1 płaska łyżeczka
Oliwa – 10 ml

Przepis:

  1. Pokrój w drobną kostkę wszystkie świeże warzywa. Wyłóż je na blachę do pieczenia razem z kukurydzą i groszkiem, polej oliwą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, na 30 minut.
  2. W międzyczasie pokrój ogórki i posiekaj koperek, przełóż je do miski i wymieszaj z majonezem, musztardą, solą i pieprzem.
  3. Poczekaj aż upieczone warzywa ostygną, a następnie wrzuć je do miski. Całość dokładnie wymieszaj.

Porady:

  1. Użycie czarnej soli nada lekko jajecznego posmaku i zapachu, co doskonale zrekompensuje brak jajek w sałatce.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Copyright © 2017-2024 wegang