Filmik z przygotowania dania znajdziesz na YouTube – kliknij tutaj.
Składniki:
Merchew – 2 szt
Ziemniaki – 4 szt
Seler korzeń – 1/4 szt
Pietruszka korzeń – 1 szt
Ogórek kiszony lub konserwowy – 3 szt
Groszek konserwowy – 0,5 puszki
Kukurydza konserwowa – 0,5 puszki
Roślinny majonez – 2 łyżki
Musztarda – 1 łyżka
Koperek pęczek
Czarna sól (kala namak) – 1 płaska łyżeczka
Pieprz – 1 płaska łyżeczka
Oliwa – 10 ml
Przepis:
- Pokrój w drobną kostkę wszystkie świeże warzywa. Wyłóż je na blachę do pieczenia razem z kukurydzą i groszkiem, polej oliwą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, na 30 minut.
- W międzyczasie pokrój ogórki i posiekaj koperek, przełóż je do miski i wymieszaj z majonezem, musztardą, solą i pieprzem.
- Poczekaj aż upieczone warzywa ostygną, a następnie wrzuć je do miski. Całość dokładnie wymieszaj.
Porady:
- Użycie czarnej soli nada lekko jajecznego posmaku i zapachu, co doskonale zrekompensuje brak jajek w sałatce.