Tarta ze szparagami to jak wiosenny festiwal na Twoim talerzu! Soczyste, chrupiące szparagi na delikatnym cieście tworzą danie, które jest nie tylko eleganckie, ale i pełne smaku. Idealne na lunch, kolację lub specjalne okazje, kiedy chcesz zaszaleć!
Filmik z przygotowania dania znajdziesz na YouTube – kliknij tutaj.
Składniki:
Szparagi – 300 g
Cebula – kilka plastrów
Mleko roślinne – 50 ml
Mąka z ciecierzycy – 1 łyżka
Wegański ser – 100 g
Ciasto francuskie – 300 g
Przyprawa do kuchni greckiej
Oliwa do smarowania
Cebulka prażona do posypania
Przepis:
- Oderwij miękkie części szparagów, a twardsze końcówki pokrój na mniejsze kawałki.
- Dodaj twardsze części szparagów do blendera razem z mlekiem roślinnym i zblenduj na gładką masę.
- Przełóż gotową masę do miski, dodaj przyprawę do kuchni greckiej, pokrojone na małe plasterki 2 szparagi, ser wegański i mąkę z ciecierzycy. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Formę do tarty wyłóż ciastem i ponakłuwaj je widelcem. Na ciasto wyłóż przygotowany farsz.
- Połóż pokrojone plastry cebuli i szparagów, a całość posmaruj oliwą.
- Piecz tartę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Gotową tartę posyp cebulką prażoną.