Filmik z przygotowania dania znajdziesz na YouTube – kliknij tutaj.
Składniki:
Makaron suchy – 200 g
Cebula – 1 szt
Czosnek – 2 ząbki
Oliwa – 10 ml
Niemięso mielone – 200 g
Passata pomidorowa – 250 ml
Roślinna śmietanka 15% – 150 ml
Bazylia – garść świeżych listków
Przyprawy:
Suszona cebula – 0,5 łyżeczki
Mieszanka ziół do potraw włoskich – 1 łyżeczka
Przepis:
- Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj cebulę. Podsmaż, aż się zeszkli i lekko zrumieni.
- Dodaj niemięs i smaż przez kilka minut, mieszając.
- Następnie wlej passatę pomidorową i gotuj całość przez 2–3 minuty na małym ogniu.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wlej śmietankę, dodaj zioła i świeżą bazylię. Całość dokładnie wymieszaj i zagotuj.
- Podawaj z ugotowanym makaronem, udekorowane świeżą bazylią.

