Chlebki Naan

8 czerwca, 2024

Chlebki naan to małe, puszyste cuda, które potrafią zmienić każdy obiad w coś wyjątkowego! Idealne do moczenia w aromatycznych sosach, gulaszu lub jako dodatek do różnych dań – ich miękkość i smak sprawiają, że są absolutnie niezastąpione.


Składniki:

Mąka pszenna – 200 g
Proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki
Sól – 0,5 łyżeczki
Cukier – 0,5 łyżeczki
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Ciepła woda – 150 ml 
Masło roślinne – 5 g

Przepis:

  1. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cukier.
  2. Dodaj wodę i oliwę. Mieszaj, aż składniki się połączą, a następnie wyrób ciasto, aż  będzie gładkie i elastyczne. W razie potrzeby dodaj więcej wody lub mąki, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
  3. Miskę z ciastem odstaw na 20-30 minut.
  4. Po upływie tego czasu, podziel ciasto na 4-5 równych części. Każdą część uformuj w kulkę, a następnie rozwałkuj na placek o grubości około 0,5 cm.
  5. Na rozgrzaną patelnię dodaj masło i smaż placki przez około 1-2 minuty na stronę, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki i spód będzie zrumieniony.

Porady:

  • Chlebki możesz smażyć na suchej patelni.
  • Jeśli przygotujesz więcej placków, możesz je przechowywać w lodówce przez kilka dni lub zamrozić. Przed podaniem wystarczy je podgrzać na suchej patelni lub w piekarniku.
  • Nie odpuszczaj leżakowania ciasta. Odpoczynek ciasta jest kluczowy dla jego elastyczności. Jeśli masz czas, pozostaw ciasto na dłużej niż 20-30 minut – nawet do godziny. Dłuższy odpoczynek sprawi, że ciasto będzie jeszcze bardziej elastyczne i łatwiejsze do wałkowania.

Join the Conversation

  1. bardzo podoba mi się że przepisy są w formie pisemnej i pięknych filmików ,będę korzystać ,pozdrawiam

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Copyright © 2017-2024 wegang