Marzysz o przepysznej Kani, która chrupie lepiej niż plecy po przekroczeniu 30-stki? Kania w Panko z łatwością spełni to marzenie! Obtoczona w chrupiącej panierce i smażona na złoto, to prawdziwa uczta dla zmysłów. U nas ląduje na kremowym puree z ziemniaków, polana delikatnym jasnym sosem pieczeniowym.
A Ty, jak najchętniej przyrządzasz swoją kanię?
Filmik z przygotowania dania znajdziesz na YouTube – kliknij tutaj.
Składniki:
Kania – 3 szt
Mąka z ciecierzycy – 2 łyżki
Skrobia – 2 łyżki
Panko – 50 g
Oliwa do smażenia
Mleko roślinne
Przyprawy:
Papryka wędzona – 1 łyżka
Sól – 1 łyżeczka
Przepis:
- Oczyść kanie i odetnij nóżki.
- W głębokim talerzu wymieszaj mąkę, skrobię oraz ulubione przyprawy. Stopniowo dolewaj mleko, mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Kanie obtocz w przygotowanej masie, a następnie panieruj w panko.
- Smaż grzyby na rozgrzanej patelni z oliwą, na złocisty kolor.
Porady:
- Kanie idealnie sprawdzą się jako kotlet do obiadu z puree ziemniaczanym i sosem pieczeniowym.
- Upewnij się, że patelnia i olej są dobrze rozgrzane przed smażeniem. Zbyt zimny olej sprawi, że panierka wchłonie więcej tłuszczu i będzie mniej chrupiąca.
- Po usmażeniu połóż grzyby na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.