W połączeniu złocistych ziemniaków z kremowym sosem kryje się prawdziwa uczta smaków. Chrupiąca tekstura ziemniaków doskonale kontrastuje z bogatym sosem, tworząc danie, które zachwyca prostotą i smakiem.
Składniki:
Ugotowane ziemniaki – 6 szt
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz
Sos:
Ugotowany ziemniak – 1 szt
Wegańska śmietanka 30 % – 100 ml
Przyprawa curry – 0,5 łyżeczki
Papryka wędzona – 0,5 łyżeczki
Suszone płatki czosnku – 0,5 łyżeczki
Sól, pieprz
Przepis:
- Ugotowane ziemniaki rozgnieć, posmaruj oliwą, a następnie dopraw solą i pieprzem.
- Do nagrzanego piekarnika na 220 stopni wstaw ziemniaki na 30-40 minut, aż będą chrupiące.
- W międzyczasie zblenduj składniki na sos (tylko do połączenia składników, żeby śmietanka się nie ubiła).
- Gotowe ziemniaki podawaj z sosem.
O te ziemniaczki to pyszna przekąska ,a i jako danie główne też mogą być 🙂