Makaron w Kremowym Sosie Dyniowym

11 października, 2024

Pragniesz, żeby ktoś Cię rozgrzał i sprawił, że poczujesz się jak w niebie? Może nie zaoferujemy Ci miłości życia, ale ten Makaron w Kremowym Sosie Dyniowym rozgrzeje Twoje serce lepiej niż Patrick Swayze w filmie Dirty Dancing.

Składniki:

Dynia piżmowa – 1 szt mała
Papryka czerwona – 100 g
Cebula – 100 g
Marchew – 100 g
Czosnek – 1 główka
Oliwa z oliwek – 30 ml
Śmietanka roślinna 30 % – 100 ml
Makaron ugotowany – 200 g

Przyprawy:
Togarashi – 0,5 łyżeczki
Rozmaryn – 0,5 łyżeczki
Sól – 0,5 łyżeczki
Papryka wędzona – 1 łyżeczka

Przepis:

  1. Paprykę, cebulę oraz marchewkę pokrój w drobną kostkę i wrzuć do naczynia żaroodpornego.
  2. Obierz dynię u wydrąż z niej gniazdo z pestkami, a następnie pokrój ją w kostkę i dodaj do reszty warzyw. Na środku umieść czosnek.
  3. Całość polej oliwą, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj. Wstaw naczynie do nagrzanego do 180°C piekarnika na 45 minut.
  4. Upieczone warzywa odstaw na chwilę do ostygnięcia, a następnie wyciśnij czosnek i rozgnieć warzywa.
  5. Dodaj śmietankę i wymieszaj wszystko z makaronem.

Porady:

  1. Gotowe danie możesz posypać podprażonymi pestkami dyni lub słonecznika, które podkręcą smak.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Copyright © 2017-2024 wegang