Słuchaj, jeśli chcesz zaskoczyć bliską Ci osobę, ale nie masz czasu na wielką operację kuchenną, to mini ciasto oreo z musem czekoladowym jest Twoim ratunkiem. Chrupiący spód z puszystym musem czekoladowym to Twój sposób na kulinarną rozkosz. Pokaż, że masz styl, ale bez zbędnych ceregieli.
Filmik z przygotowania dania znajdziesz na YouTube – kliknij tutaj.
Składniki:
Opakowanie ciastek Oreo – 176 g
Wegańska śmietanka – 200 ml
Czekolada gorzka 70% – 100 g
Aromat waniliowy – 1 łyżeczka
Przepis:
- Rozgnieć 10 ciastek oreo, aby stworzyć jednolitą masę.
- Ubij wegańską śmietankę na sztywno z aromatem waniliowym.
- Wymieszaj ubitą śmietankę z 4 pokruszonymi ciastkami Oreo oraz roztopioną czekoladą.
- Ułóż rozgniecione ciastka oreo na spodzie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na przygotowany spód nałóż mus i odstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
Porady:
- Gotowe ciasto warto posypać kakao.
- Aby uzyskać bardziej zwarty spód, możesz połączyć ciastka z odrobiną roślinnego masła lub dodać trochę ubitej śmietanki i wymieszać.