Ogórki małosolne to klasyka, która nigdy się nie nudzi! Szybkie, łatwe i zawsze pyszne. Świetnie sprawdzą się jako przekąska, dodatek do kanapek lub po prostu do podjadania w chwilach głodu.
Filmik z przygotowania dania znajdziesz na YouTube – kliknij tutaj.
Składniki:
Ogórki gruntowe – 1,5 kg
Czosnek – 0,5 główki
Kilka gałązek kopru
Korzeń chrzanu – 10 cm
Liść chrzanu – 1-2 szt
Sól – 2 łyżki
Woda – 2 l
Przepis:
- Przygotuj słoiki lub naczynie kamionkowe. Ważne, aby wyparzyć słoiki lub naczynie.
- Ogórki umyj, a czosnek, koper, chrzan i jego liście podziel na części.
- Do wody wsyp sól. Woda nie powinna być gorąca.
- W słoiku lub naczyniu warstwami układaj po kolei produkty i zalej je wodą.
- Gotowe słoiki zakryj gazą, a jeśli korzystasz z naczynia możesz nakryć je talerzykiem i docisnąć kamieniem. Ważne aby wszystkie produkty nie wystawały poza wodę.
- Odstaw ogórki na 3 dni w ciemne miejsce o pokojowej temperaturze (18-20 °C). Wyższa temperatura przyspieszy proces, ale może wpłynąć na jakość ogórków.
- Po 3 dniach ogórki są gotowe.
- Jeśli chcesz zatrzymać proces fermentacji, przełóż ogórki do lodówki.
Porady:
- Nie zakręcaj słoika, ponieważ podczas procesu fermentacji wytwarzane są gazy, które muszą mieć możliwość ucieczki.
- Wybierz ogórki o podobnym rozmiarze, aby fermentacja przebiegała równomiernie.
- Możesz obciąć końcówki ogórków, co przyspieszy proces fermentacji.