Ogórki Małosolne

26 lipca, 2024

Ogórki małosolne to klasyka, która nigdy się nie nudzi! Szybkie, łatwe i zawsze pyszne. Świetnie sprawdzą się jako przekąska, dodatek do kanapek lub po prostu do podjadania w chwilach głodu.


Składniki:

Ogórki gruntowe – 1,5 kg
Czosnek – 0,5 główki
Kilka gałązek kopru
Korzeń chrzanu – 10 cm
Liść chrzanu – 1-2 szt
Sól – 2 łyżki
Woda – 2 l

Przepis:

  1. Przygotuj słoiki lub naczynie kamionkowe. Ważne, aby wyparzyć słoiki lub naczynie.
  2. Ogórki umyj, a czosnek, koper, chrzan i jego liście podziel na części.
  3. Do wody wsyp sól. Woda nie powinna być gorąca.
  4. W słoiku lub naczyniu warstwami układaj po kolei produkty i zalej je wodą.
  5. Gotowe słoiki zakryj gazą, a jeśli korzystasz z naczynia możesz nakryć je talerzykiem i docisnąć kamieniem. Ważne aby wszystkie produkty nie wystawały poza wodę.
  6. Odstaw ogórki na 3 dni w ciemne miejsce o pokojowej temperaturze (18-20 °C). Wyższa temperatura przyspieszy proces, ale może wpłynąć na jakość ogórków.
  7. Po 3 dniach ogórki są gotowe.
  8. Jeśli chcesz zatrzymać proces fermentacji, przełóż ogórki do lodówki.

Porady:

  1. Nie zakręcaj słoika, ponieważ podczas procesu fermentacji wytwarzane są gazy, które muszą mieć możliwość ucieczki.
  2. Wybierz ogórki o podobnym rozmiarze, aby fermentacja przebiegała równomiernie.
  3. Możesz obciąć końcówki ogórków, co przyspieszy proces fermentacji.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Copyright © 2017-2024 wegang