Nawet jeśli nie krążysz nocami po mieście w dresach adidasa, ten kebab to must-have w Twoim menu. Chrupiące kotlety sojowe w zestawie z klasyczną surówką rodem z barów chińskich tworzą kebsika idealnego – syci na długie godziny, a znika szybciej niż kasa z komunii. Prostota, smak i konkretny kop – to jest to.
Filmik z przygotowania dania znajdziesz na YouTube – kliknij tutaj.
Składniki:
Kotlety sojowe – 100 g
Tortilla – 2 sztuki
Papryka wędzona – 1 łyżeczka
Mieszanka przypraw pomidor z bazylią i czosnkiem – 1 łyżeczka
Wegański Majonez – 1-2 łyżki
Oliwa – 15 ml
Składniki na surówkę:
Kapusta biała – 0,5 główki
Marchew – 1 sztuka
Ocet jabłkowy – 4 łyżki
Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
Togarashi – 0,5 łyżeczki
Cukier – 2 łyżeczki
Sól – 0,5 łyżeczki
Przepis
- Kotlety zalej gorącą wodą i odstaw na 10-15 minut.
- Kapustę pokrój w cienkie paseczki, a marchew zetrzyj na dużych oczkach. Przełóż je do miski i ugnieć warzywa aby zmiękły.
- Wymieszaj ocet, cukier oraz olej, a następnie dodaj do miski z warzywami. Całość dobrze wymieszaj i odstaw surówkę na co najmniej 30 minut.
- Odsącz kotlety z wody i delikatnie osusz ręcznikiem, pokrój je w cienkie plastry, dodaj przyprawy i oliwę.
- Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzuć kotlety i smaż aż z zewnątrz będą chrupkie.
- Tortille posmaruj majonezem, dodaj surówkę oraz kotlety, a następnie zwiń i podsmaż na patelni.
Porady
- Aby uzyskać intensywniejszy smak surówki, najlepiej przygotować ją 24 godziny przed przygotowaniem kebsika.