Sojowy Kebsik z Surówką na Wypasie

13 września, 2024

Nawet jeśli nie krążysz nocami po mieście w dresach adidasa, ten kebab to must-have w Twoim menu. Chrupiące kotlety sojowe w zestawie z klasyczną surówką rodem z barów chińskich tworzą kebsika idealnego – syci na długie godziny, a znika szybciej niż kasa z komunii. Prostota, smak i konkretny kop – to jest to.

Filmik z przygotowania dania znajdziesz na YouTube – kliknij tutaj.

Składniki:

Kotlety sojowe – 100 g
Tortilla – 2 sztuki
Papryka wędzona – 1 łyżeczka
Mieszanka przypraw pomidor z bazylią i czosnkiem – 1 łyżeczka
Wegański Majonez – 1-2 łyżki
Oliwa – 15 ml

Składniki na surówkę:
Kapusta biała – 0,5 główki
Marchew – 1 sztuka
Ocet jabłkowy – 4 łyżki
Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
Togarashi – 0,5 łyżeczki
Cukier – 2 łyżeczki
Sól – 0,5 łyżeczki

Przepis

  1. Kotlety zalej gorącą wodą i odstaw na 10-15 minut.
  2. Kapustę pokrój w cienkie paseczki, a marchew zetrzyj na dużych oczkach. Przełóż je do miski i ugnieć warzywa aby zmiękły.
  3. Wymieszaj ocet, cukier oraz olej, a następnie dodaj do miski z warzywami. Całość dobrze wymieszaj i odstaw surówkę na co najmniej 30 minut.
  4. Odsącz kotlety z wody i delikatnie osusz ręcznikiem, pokrój je w cienkie plastry, dodaj przyprawy i oliwę.
  5. Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzuć kotlety i smaż aż z zewnątrz będą chrupkie.
  6. Tortille posmaruj majonezem, dodaj surówkę oraz kotlety, a następnie zwiń i podsmaż na patelni.

Porady

  1. Aby uzyskać intensywniejszy smak surówki, najlepiej przygotować ją 24 godziny przed przygotowaniem kebsika.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Copyright © 2017-2024 wegang