Kiedy zwykłe puree to za mało – oto wersja z porządnym czosnkowym pazurem. Kremowe ziemniaki, dwie główki pieczonego czosnku i chrupiące tofu z cebulą wchodzą do gry, by raz na zawsze rozprawić się z głodem i wampirami.
Filmik z przygotowania dania znajdziesz na YouTube – kliknij tutaj.
Składniki:
Ziemniaki – 500 g
Czosnek – 2 główki
Tofu – 100 g
Cebula – 1 mała
Oliwa – 15 ml
Natka pietruszki – garść
Przyprawy:
Mieszanka przypraw do ziemniaków
Przepis:
- Odkrój łodygę czosnku, umieść go na blasze do pieczenia i polej oliwą. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 30-40 minut.
- W międzyczasie ugotuj ziemniaki, a następnie pokrój tofu i cebulę w drobną kostkę. Podsmaż je na patelni z odrobiną oliwy, aż nabiorą złocistego koloru.
- Gdy wszystkie składniki będą gotowe, odstaw je na chwilę do ostygnięcia, a natkę pietruszki pokrój.
- Umieść wszystkie składniki w misce, dodaj przyprawy i wymieszaj.
Porady:
- Jeśli chcesz uzyskać bardziej chrupiące tofu, przed smażeniem odsącz i osusz je papierowym ręcznikiem.
- Po tym puree raczej nie mów nikomu „cześć” z bliska.