Puree Ziemniaczano – Czosnkowe

27 października, 2024

Kiedy zwykłe puree to za mało – oto wersja z porządnym czosnkowym pazurem. Kremowe ziemniaki, dwie główki pieczonego czosnku i chrupiące tofu z cebulą wchodzą do gry, by raz na zawsze rozprawić się z głodem i wampirami.

Filmik z przygotowania dania znajdziesz na YouTube – kliknij tutaj.

Składniki:

Ziemniaki – 500 g
Czosnek – 2 główki
Tofu – 100 g
Cebula – 1 mała
Oliwa – 15 ml
Natka pietruszki – garść

Przyprawy:
Mieszanka przypraw do ziemniaków

Przepis:

  1. Odkrój łodygę czosnku, umieść go na blasze do pieczenia i polej oliwą. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 30-40 minut.
  2. W międzyczasie ugotuj ziemniaki, a następnie pokrój tofu i cebulę w drobną kostkę. Podsmaż je na patelni z odrobiną oliwy, aż nabiorą złocistego koloru.
  3. Gdy wszystkie składniki będą gotowe, odstaw je na chwilę do ostygnięcia, a natkę pietruszki pokrój.
  4. Umieść wszystkie składniki w misce, dodaj przyprawy i wymieszaj.

Porady:

  1. Jeśli chcesz uzyskać bardziej chrupiące tofu, przed smażeniem odsącz i osusz je papierowym ręcznikiem.
  2. Po tym puree raczej nie mów nikomu „cześć” z bliska.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Copyright © 2017-2024 wegang