Wegańskie Muffinki z Gruszką Nashi i Kruszonką

6 czerwca, 2024


Składniki:

Muffinki:
Wegańskie masło – 50 g
Gruszka Nashi – 1 sztuka
Cukier – 60 g
Mąka – 1,5 szklanki
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Sól – 3 g
Cynamon – 1 łyżeczka

Kruszonka:
Wegańskie masło – 30 g
Cukier trzcinowy – 40 g
Mąka – 60 g

Przepis:

  1. Pokrój gruszkę nashi na małe kawałki i podsmaż na patelni z masłem, aż zmięknie. Dodaj cukier i łyżeczkę cynamonu, smaż dalej, aż cukier się rozpuści i lekko zbrązowieje po czym odstaw do ostygnięcia.
  2. W dużej misce wymieszaj 1,5 szklanki mąki, 3 g soli i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Dodaj ostudzony farsz z gruszki i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub mleka roślinnego, aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta.
  3. Wymieszaj w małej misce 30 g masła, 40 g cukru trzcinowego i 60 g mąki, aż powstanie kruszonka.
  4. Przelej gotowe ciasto do 6 papilotek na muffinki. Posyp każdą muffinkę przygotowaną kruszonką.
  5. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 20-25 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kratce.

Porady:

  1. Gruszkę nashi możesz zastąpić jabłkiem lub gotowymi prażonymi jabłkami ze słoika.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Copyright © 2017-2024 wegang