Pistacjowe Pancakes

11 września, 2024

Pistacjowe Pankejki to jakbyś łączył przyjemne z pożytecznym. Pistacje dają więcej białka niż większość orzechów, plus pełno błonnika i zdrowych tłuszczów. Wrzucasz je do tych placków, a potem się zajadasz wiedząc, że to nie tylko uczta dla podniebienia ale i konkretna inwestycja w dobry dzień.

Składniki:

Mąka pszenna – 150 g
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Pistacje obrane – 60 g
Ekstrakt z wanilii – 1 łyżeczka
Napój roślinny – 250 ml
Syrop z agawy – 2 łyżki
Pasta pistacjowa – 2 łyżki

Przepis:

  1. Pistacje zblenduj na drobne kawałki.
  2. Następnie w misce połącz wszystkie składniki, z wyjątkiem pasty pistacjowej. Całość dokładnie wymieszaj, aż uzyskają jednolitą masę.
  3. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy wylewaj masę z dużej łyżki, formując małe placuszki.
  4. Smaż z obu stron, aż będą złociste.
  5. Gotowe pancakes posmaruj pastą pistacjową i posyp pokruszonymi pistacjami.

Porady:

  1. Mleko dodawaj stopniowo, aby masa nie była zbyt rzadka. Powinna być lejąca, a jednocześnie zwarta.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Copyright © 2017-2024 wegang