Aromatyczne, intensywne w smaku, szybkie w przygotowaniu i pełne zdrowia, to zaledwie początek zalet tego pysznego curry, które przygotujesz w zaledwie 15 minut ⏰ 🍛
Filmik z przygotowania dania znajdziesz na YouTube – kliknij tutaj.
Składniki:
Ciecierzyca konserwowa – 1 puszka 260 g
Papryka czerwona, zielona i żółta – po 0,5 szt
Cebula – 1 szt
Groszek mrożony lub konserwowy- 100 g
Boczniaki – 250 g
Marchew – 1 mała szt
Czosnek – 3 ząbki
Mleczko kokosowe – 300 ml
Szpinak świeży – 1 duża garść
Oliwa – 10 ml
Przyprawy:
Curry żółte – 1 łyżeczka
Curry czerwone – 1 łyżeczka
Do podania:
Ugotowany ryż
Przepis:
- Pokrój wszystkie warzywa w cienkie paski lub kostkę.
- Boczniaki wrzuć na suchą, rozgrzaną patelnię. Gdy odparuje z nich woda, dodaj oliwę i podsmaż przez kilka minut. Następnie dodaj cebulę i smaż, aż stanie się miękka.
- Gdy cebula zmięknie, dodaj marchew i paprykę, a całość smaż jeszcze przez kilka minut. Następnie wrzuć groszek, ciecierzycę oraz przyprawy, dokładnie mieszając wszystkie składniki.
- Po kilku minutach dodaj szpinak i mleczko kokosowe. Ponownie wymieszaj całość i zagotuj. Gotowe!
Porady:
- W zależności od rodzaju mieszanki curry, którą posiadasz, dodawaj przyprawy stopniowo, kontrolując smak potrawy.
- Świetnie sprawdzą się tutaj również inne warzywa, poeksperymentuj ze smakami, używając tego co masz w lodówce.
- Gotowe danie świetnie smakuje posypane prażonym sezamem.