Chrupiący Banan w Czekoladzie

2 sierpnia, 2024

Znudziły Ci się tradycyjne słodycze? Wypróbuj chrupiącego banana w czekoladzie – to zdrowa alternatywa, która nie tylko smakuje wyśmienicie, ale też jest pełna wartościowych składników. Ciesz się chrupkością i słodyczą bez wyrzutów sumienia!


Składniki:

Banany – 3 szt
Gorzka czekolada – 1,5 tabliczki
Mieszanka orzechów – 200 g
Masło orzechowe – 150 g

Przepis:

  1. Banany pokrój na połówki i nabij je na patyczki.
  2. Rozpuść czekoladę oraz podgrzej masło orzechowe w miseczce lub wysokiej szklance. Orzechy rozdrobnij i wsyp do osobnej miseczki.
  3. Banany zanurz w maśle orzechowym, następnie obtocz w orzechach i na końcu zanurz w czekoladzie.
  4. Tak przygotowane banany wstaw do lodówki na kilka godzin, aby czekolada stwardniała.

Porady:

  1. Do nadziewania bananów używaj cienkich patyczków, np. jak do lodów lub długich wykałaczek. Szerokie patyczki mogą powodować, że banan zacznie pękać i będzie katastrofa podczas obtaczania
  2. Jeśli masło orzechowe jest mocno płynne po podgrzaniu, poczekaj aż ostygnie i dopiero obtaczaj banana w orzechach i czekoladzie.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Copyright © 2017-2024 wegang