Znudziły Ci się tradycyjne słodycze? Wypróbuj chrupiącego banana w czekoladzie – to zdrowa alternatywa, która nie tylko smakuje wyśmienicie, ale też jest pełna wartościowych składników. Ciesz się chrupkością i słodyczą bez wyrzutów sumienia!
Filmik z przygotowania dania znajdziesz na YouTube – kliknij tutaj.
Składniki:
Banany – 3 szt
Gorzka czekolada – 1,5 tabliczki
Mieszanka orzechów – 200 g
Masło orzechowe – 150 g
Przepis:
- Banany pokrój na połówki i nabij je na patyczki.
- Rozpuść czekoladę oraz podgrzej masło orzechowe w miseczce lub wysokiej szklance. Orzechy rozdrobnij i wsyp do osobnej miseczki.
- Banany zanurz w maśle orzechowym, następnie obtocz w orzechach i na końcu zanurz w czekoladzie.
- Tak przygotowane banany wstaw do lodówki na kilka godzin, aby czekolada stwardniała.
Porady:
- Do nadziewania bananów używaj cienkich patyczków, np. jak do lodów lub długich wykałaczek. Szerokie patyczki mogą powodować, że banan zacznie pękać i będzie katastrofa podczas obtaczania
- Jeśli masło orzechowe jest mocno płynne po podgrzaniu, poczekaj aż ostygnie i dopiero obtaczaj banana w orzechach i czekoladzie.