Krem pistacjowy to prawdziwa rozkosz dla smakoszy! Kremowy, orzechowy i idealny do każdej słodkiej przyjemności – smaruj go na pieczywie, dodawaj do jogurtu lub po prostu delektuj się jego wyjątkowym smakiem prosto ze słoika.
Filmik z przygotowania dania znajdziesz na YouTube – kliknij tutaj.
Składniki:
Pistacje prażone, solone, obrane – 1 szklanka
Mleko roślinne – 1/4 szklanki
Cukier puder – 1/4 szklanki
Ekstrakt z wanilii – 1 łyżeczka
Przepis:
- Wsyp pistacje do blendera i zmiksuj na puder lub gładką masę. Czym mocniejszy blender i dłuższy czas blendowania tym gładsza będzie konsystencja kremu.
- Następnie dodaj mleko, cukier puder oraz ekstrakt. Blenduj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Porady:
- Jeśli masz czas, możesz namoczyć pistacje w ciepłej wodzie przez kilka godzin. Ułatwi to blendowanie i sprawi, że masa będzie bardziej kremowa.
- Wybierz tłuste mleko (np. migdałowe), aby uzyskać bogatszy smak i bardziej kremową konsystencję.
- Mleko możesz dodawać porcjami podczas blendowania, aby na bieżąco kontrolować konsystencję kremu pistacjowego.